Over deep canvassing

Ga snel naar:
- Wat is deep canvassing?
- Wat is een deep canvassing-gesprek?
- De oorsprong van deep canvassing?
- Waarom werkt deze methode?
- Deep canvassen in Nederland
Wat is deep canvassing?
Deep canvassing is een manier om in gesprek te gaan over maatschappelijke thema’s met mensen die je niet kent. Deep canvassers kloppen aan bij mensen en gaan en voeren een eerlijk, open, persoonlijk en oordeelloos gesprek. Als deep canvassers zijn we betrokken en nieuwsgierig, maar niet neutraal. We maken politieke gesprekken persoonlijk. Zo bouwen we aan verbinding en gaan we altijd op zoek naar gedeelde waarden. Een goed gesprek kan iemands mening veranderen. Niet omdat wij komen vertellen wat goed of fout is, maar omdat een gesprek ruimte biedt om na te denken over opvattingen over onze samenleving, cultuur en politiek. Deep canvassing is de enige wetenschappelijk bewezen methode die blijvend vooroordelen weg kan nemen. Een goed gesprek zet iets in beweging.
Wat gebeurt er in een deep canvassing-gesprek?
Met een oprecht gesprek overbruggen deep canvassers de afstand tussen verschillende mensen in onze maatschappij. In een deep canvassing-gesprek staan daarom 3 dingen centraal:
- We openen oordeelloos een gesprek over een specifiek thema;
- We vragen lang door op de mening van de ander, zodat we een gesprek kunnen voeren over de waarden die daaronder liggen;
- We wisselen persoonlijke verhalen uit en delen ons eigen perspectief.
De oorsprong van deep canvassing
Deep canvassing ontstond tussen 2008 en 2012 in de Verenigde Staten als reactie op de verloren strijd voor homorechten in Californië. Na de mislukte campagne tegen Proposition 8 - een wetsvoorstel dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht verbood - begonnen LGBTQ+-activisten te zoeken naar effectievere manieren om mensen van mening te laten veranderen.
Onder leiding van Dave Fleischer ontwikkelde het Los Angeles LGBT Center een nieuwe aanpak. Traditionele campagnes met folders, slogans en debatten bleken niet effectief bij gevoelige onderwerpen. Deep canvassing werd geboren als alternatief: een gespreksmethode gericht op luisteren, empathie en het delen van persoonlijke verhalen.
Later onderzochten sociale wetenschappers Joshua Kalla en David Broockman de methode. Zij ontdekten dat deep canvassing echt werkt: een goed deep canvassing-gesprek kan vooroordelen verminderen en blijvende veranderingen in iemands mening teweegbrengen - iets wat bij politieke communicatie zelden voorkomt.
Waarom werkt deep canvassing?
Deep canvassing werkt omdat we écht de tijd nemen voor een gesprek. Deur voor deur, mening voor mening, gaan we het contact aan. Niet om iemand te overtuigen, maar om elkaar beter te begrijpen.
We luisteren zonder oordeel en delen persoonlijke verhalen. Juist dat maakt het verschil: een verhaal opent vaak meer dan een argument. We zoeken geen snelle winst, maar bouwen aan vertrouwen en verbinding.
Een deep canvassing-gesprek is geen transactie, maar een relatie. Door oprecht te luisteren en iets van onszelf te laten zien, ontstaat er ruimte. Ruimte om na te denken, om gevoelens te delen én soms ook om opvattingen te herzien. Zo helpen we vooroordelen af te breken en brengen we beweging. Deur voor deur, gesprek voor gesprek.
Deep canvassing in Nederland
In ons land zijn er veel onderwerpen waar mensen het niet over eens zijn. Mensen maken zich zorgen over de toenemende verdeeldheid. Mensen komen steeds minder mensen tegen met een andere mening. En mensen verliezen vertrouwen in de politiek. Tegelijkertijd zijn er veel maatschappelijke problemen die we samen moeten oplossen, zoals het tekort aan woningen, armoede en economische ongelijkheid en de klimaatcrisis. Dit is een voedingsbodem voor politieke verhalen die gebaseerd zijn op uitsluiting en het zaaien van angst.
De vraag is dus: overbruggen we onze verschillen en lossen we onze problemen sámen op? Of laten we ons verder uit elkaar drijven? In tijden van verdeeldheid en grote maatschappelijke verandering moeten we met elkaar in gesprek blijven. Juist om verschillen te overbruggen en gemeenschappelijke waarden te vinden. Als we ons niet uit elkaar laten spelen, kunnen we werken aan een samenleving die voor iedereen werkt.
Deep Canvassing Nederland is de eerste organisatie die deze veelbelovende methode toepast in de Nederlandse context. In onze eerste grote campagne gaan we het gesprek aan over migratie en zo doe jij mee!
Meer informatie over deep canvassing

Lees meer over het succes van deep canvassing in Amerika in dit Vox artikel: "How to talk someone out of bigotry"

Laat je inspireren door het wetenschappelijk bewezen succes van deep canvassing, in deze campagne over immigratie door People's Action

Meer tijd om je te verdiepen? Duik in het boek "Hoe verander je een mening" van David McRaney